Társasházi tűzvédelmi szabályzat követelményei

2016.03.01

Társasházkezelők, lakástulajdonosok figyelem!

A társasházi tűzvédelmi szabályzat frissítésének határideje 2016.03.31.

Egy fontos dátum közeledtére szeretnénk emlékeztetni. Bizonyára már Ön is értesült arról, hogy 2016. január 1-jétől megváltoztak a társasházak tűzvédelmi szabályai (1996. évi XXXI. törvény). A társasház biztosítójaként szeretnénk Önnek segíteni a legfontosabb tudnivalókkal.

A változásokról röviden:

• Ismét kötelező a 3 szintesnél magasabb, és 10-nél több lakó- és üdülőegységet magában foglaló társasházakra, lakó- és üdülőépületekre, épületrészekre tűzvédelmi szabályzatot készíteni.

• A tűzvédelmi szabályzatnak tartalmaznia kell többek között ✓ a tűzjelzés tartalmi követelményeit, ✓ a nyílt láng használatára és a dohányzásra vonatkozó korlátozásokat, ✓ a lakók riasztásának és menekülésének módjait, ✓ a tűzvédelmet biztosító eszközök, berendezések használatát, valamint ✓ a szabályzat készítőjének nevét, elérhetőségét és aláírását.

• A szabályzat elkészít(tet)ése és annak a lakókhoz való eljuttatása a közös képviselőnek, az intézőbizottság elnökének, vagy az épület, épületrész tulajdonosának feladata.

Ne feledje: a tűzvédelmi szabályzat frissítésének határideje 2016. március 31!

A katasztrófavédelem szakemberei az épületeket szintenként vizsgálják majd, és több szabálysértés esetén akár milliós értékű bírságot is kiszabhatnak.

Forrás:
Allianz Hungária Zrt.