A következőkre figyelj, ha társasházi lakóközösség tagja vagy!

2018.07.20

Az emberi együttélés normáit az alapvető morális irányelveken kívül Magyarországon a Polgári Törvénykönyv szabályozza, ez fekteti le a legfontosabb szabályokat, illetve azt, hogy ezek megszegése milyen következményekkel jár.

Előbbi mellett az adott település önkormányzatának rendeletei is irányadóak lehetnek annak viszonylatában, miként kell alkalmazkodni másokhoz, ha társasházban élsz, ezeknél is konkrétabb útmutatót jelent azonban az adott hely házirendje.

A házirendet be kell tartani

A házirend társasházanként különböző lehet, azonban vannak alapvető szabályok, melyeket általában mindenhol ugyanúgy fogalmaznak meg.

Szinte minden házirendben szerepel, hogy a társasház lakóinak szükséges betartaniuk a társas együttélés legfontosabb szabályait, valamint, hogy tartózkodniuk kell minden olyan magatartástól, mely másokat szükségtelenül zavar, vagy jogaik gyakorlását veszélyezteti.

A házirend szabályai minden lakóra érvényesek, akkor is, ha valaki lakás, de akkor is, ha csupán egy garázs vagy más, nem lakás céljára szolgáló helyiség tulajdonosa.

Mindegy, hogy valaki bérlő vagy tulaj, illetve az is, hogy állandóan vagy ideiglenesen tartózkodik-e az adott helyen, a házirendbe foglaltak ugyanúgy érvényesek rá.

Fontos tudni továbbá, hogy a házirend nem tanácsok egyfajta gyűjteménye, hanem szabályrendszer, melynek megsértése bizonyos esetekben nem csupán a lakóközösség rosszallását, de például szabálysértési bírságot is maga után vonhat.

Amit te tegyél, ha társasházban laksz

Ha társasházban élsz, sok mindenre kell figyelned: a tisztaságra és a zajongásra vonatkozó szabályokra épp úgy, mint a közös költség befizetésére vagy épp az állattartást kontrolláló irányelvekre. Nézd meg, mi az, amit jobb, ha nem teszel!


1. Elmaradás a közös költséggel

A társasházban élőknek közös költséget kell fizetniük, amit érdemes pontosan megtenni. Ha ugyanis megfeledkezel róla, vagy abban bízva nem fizeted be, hogy a társasháznak úgyis van pénze kifizetni a költségeket, nagy bajba kerülhetsz: ez elmaradás miatt akár jelzálogjogot is bejegyeztethetnek a lakásodra.

2. Az állattartás szabályainak áthágása

Az állattartást különféleképp szabályozzák a társasházak házirendjei, ha azonban ezt nem teszik meg, az Alkotmánybíróság határozata az irányadó. Általában azonban a házirend meghatározza, mennyi kutyát, illetve macskát lehet a lakásban tartani, vagy épp mennyi ideig lehet megtartani az újdonsült kölyköket. Vannak társasházak, ahol egzotikus állatokat, például kígyót, madárpókot nem is lehet tartani.

3. Hangoskodás

A házirend általában részletesen kitér a zajokra vonatkozó szabályokra is. Rendszerint meghatározzák azt az időszakot, amikor semmiféle zajt nem szabad csapni, ami a háztartási gépek működtetésére, a karbantartási munkálatokra éppúgy vonatkozik, mint a hangosabb családi vagy baráti összejövetelekre.

4. A tűzvédelem figyelmen kívül hagyása

A tűzvédelmi szabályok értelmében a folyosón és a lépcsőházban nem szabad semmi olyat tartani, ami tűzveszélyes vagy éghető lehet, emellett az is fontos, hogy a menekülési útvonal biztosított maradjon. Emiatt nem szabad a folyosón, a lépcsőn vagy épp a folyosók és a gang falain nagy virágcserepeket hagyni, ezek ugyanis az akadályozás mellett sérüléseket is okozhatnak.

5. A tisztaságra vonatkozó szabályok megszegése

Fontos, hogy tisztán és rendben tartsd lakásod környékét, emellett, ha nem külső cég vagy megbízott személy takarít, kivedd a részed előbbiből, és elvégezd a munkát, amikor rád kerül a sor - persze, ha nem vagy akadályoztatva ebben, például egészségügyi okokból. Mindemellett tartsd be a hulladéklerakó helyre vonatkozó szabályokat is, például ne tedd a ládák mellé a szemetet, ha pedig a társasház szelektíven gyűjti a hulladékot, szánj egy kis időt te magad is a szétválogatásra.

6. A biztonság elhanyagolása

Bármilyen jó is a szíved, ha olyanok csengetnek fel hozzád a kaputelefonon, akiket nem ismersz, ne engedd be őket: a szolgáltatóknak és a postásnak általában külön kódja van, a betörők azonban előszeretettel alkalmazzák előbbi módszert arra, hogy feltérképezzék a házat, majd besurranjanak.

7. Garázdálkodás az erkélyen

A házirend legtöbbször előírja, hogy fontos ügyelni a társasház városképi megjelenésére, valamint a külső személyek biztonságára. Vigyázz, hogy az ablakpárkányon vagy az erkélyen ne helyezz el semmi olyat, ami leeshet, óvatosan locsold a virágokat, emellett ne dobj ki semmit ilyen módon. Ha dohányzol az erkélyen, használj hamutartót.

Forrás: https://femina.hu/otthon/tarsashaz_szabalyok/