Tartunk-e közgyűlést, ha igen mikor?

2020.05.25

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!


A mai napon 2020.05.25 hatályos törvényi rendeletek szerint:

"A társasházi közgyűlésre még mindig érvényes a 46/2020. (III. 16.) Korm. rendelet 4§, miszerint:

4. § (1) Rendezvény helyszínén a résztvevők számától és a rendezvény helyszínétől függetlenül tilos tartózkodni. Gyűlés helyszínén tartózkodás tilos."

11. § (1) A veszélyhelyzet ideje alatt a társasház (lakásszövetkezet) nem tart közgyűlést. Ha az éves elszámolásról és a következő évi költségvetésről való döntés, vagy más kötelező döntés határideje a veszélyhelyzet ideje alatt jár le, ezen tárgykörökben a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napon belül kell a közgyűlésnek döntenie.

(3) A veszélyhelyzet ideje alatt a közös képviselő (intézőbizottság) fokozott felelősséggel köteles eljárni.

A beszámoló és tervező költségvetésről szóló törvényi kötelezettséget felülírja a jelenlegi szabályozás, vagyis május 31.-e helyett a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napon belül összehívjuk. Ez a rendelkezés viszont azt is jelenti, hogy az elszámolással és a következő évi költségvetéssel kapcsolatos döntésre nem fogadja el az írásbeli szavazási módot.

A törvényi változásokat figyelve és reagálva azokra, a vészhelyzet megszűnésének időpontjának kihirdetését követően az előírt 90 napon belül a közgyűlést összehívjuk, azonban a beszámolási kötelezettségnek a csatolt dokumentumokkal addig is eleget teszünk.

Szíves türelmet és együttműködést köszönjük!

Közzétéve: Miskolc, 2020. május 25.

Biró Tamás