Változott a Miskolcon a szelektív hulladékszállítás rendje

2021.02.12

A szelektív és a zöldhulladék szállításában is változás állt be megyénkben január 1-jétől.

Bár a települések internetes felületeken és több helyen szórólapokkal is igyekeztek tájékoztatni a lakosságot, és a hulladékszállítást végző Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. (BMH Nonprofit Kft.) is igyekezett több felületen tájékoztatást nyújtani. Ennek ellenére mégis több olvasónk meglepődött és az Északhoz fordult azzal, hogy a gyűjtési napon nem kapott pótlást a sárga, szelektív gyűjtőzsákból.

Kirakhatjuk zsákban

Mint a cég tájékoztatásából kiderül: a sárga színű BMH Nonprofit Kft. felirattal ellátott szelektívhulladék-gyűjtő zsák megszűnt január 1-jei hatállyal, azokat a begyűjtések után már nem pótolják a cég munkatársai.

"2021. január 1. napi hatállyal módosításra került a BMH Nonprofit Kft. és az önkormányzati társulások között meglévő Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Szerződés. A módosításra a BMH Nonprofit Kft. kezdeményezésére a megyében található hulladékgazdálkodási önkormányzati társulások egybehangzó döntése alapján került sor, mely a szelektív és a zöldhulladék szállítását is érinti - kaptunk tájékoztatást a társaságtól.

Hozzátették: "a szelektív és a zöldhulladék gyűjtése továbbra is házhoz menő rendszerben fog működni. Azonban a BMH Nonprofit Kft. által korábban ingyenesen biztosított sárga színű szelektívhulladék-gyűjtő zsák megszűnt, mert van a lakosság részére ingyenesen kiosztott edényzet, illetve az ezt meghaladó mennyiségű szelektív hulladék bármilyen átlátszó zsákban, illetve csomagolási dobozba kötegelve is kihelyezhető. A járatnapokon a kirakott teli zsákok nem kerülnek pótlásra. A Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Szerződésben foglaltak szerint a gyűjtés elsődlegesen edényzet használatával kell, hogy történjen. A szelektív hulladékot továbbá a szolgáltatási területünkön található hulladékudvarokban korlátlan mennyiségben átvesszük.".

Változás állt be az év elején a zöldhulladék gyűjtésében is, amely egyelőre még nem kézzelfogható, hiszen ebben az időszakban nincs begyűjtés. A begyűjtési időszak csökkent, a zöldhulladék gyűjtésére alkalmas ingyenesen biztosított zsák továbbra is megmarad, azonban pótlásuk ingatlanonként és ürítésenként legfeljebb 4 darabig történik. Ez alól Miskolc kivétel, itt a szállítást végző MiReHu Nonprofit Kft. továbbra is korlátlan számban biztosítja a zöld zsákot.

"A zöldhulladékot korábban március 1. és december 15. között gyűjtöttük be. Azonban a begyűjtött zöldhulladék mennyisége nem indokolja ezt az időintervallumot, ugyanis az év első hónapjaiban a téli időjárás miatt csak minimális zöldhulladék keletkezik a háztartásokban. 2021-től a zöldhulladék-szállítás április 1. - november 30. közötti időszakban történik. Ez éves szinten átlagosan 18 szállítási alkalmat jelent ingatlanonként, ami még így is jóval több, mint amit az Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv (OHKT) megkövetel (évente legalább 10 alkalom)" - tájékoztatott ezzel kapcsolatban a BMH Nonprofit Kft.

A zöldhulladék gyűjtésére vonatkozó részletes tájékoztatást a gyűjtési időszak kezdete előtt közli a közszolgáltató.

(A borítóképen: Begyűjtik a sárga zsákokat, de újat már nem adnak)

Forrás: BOON.HU

Közzétette: Biró Tamás - Társasházkezelő