Mit tegyünk, ha csőtörés - dugulás van a lakásunkban?

2019.02.22

A társasházak régi elöregedett vezetékein, sőt újabb rendszereken is előfordulhatnak csőtörések vagy dugulások. Ha mindez a lakásunkon belül történik roppant kellemetlen tud lenni. A lakást elárasztja a víz vagy a szennyvíz és hirtelen az sem tudjuk kihez fordulhatnánk?

Mit tegyünk?

  1. Zárjuk el a lakáson belül lévő elzárókat, melyek a vízóra előtt találunk meg. Ha nincs elzárónk esetleg nem alkalmas a víz kizárásra, akkor azt a strangot kell elzárni amelyen a lakásunk található. Ez leggyakrabban a pincében, pincefolyosón, esetleg garázsban található, szerencsés esetben feliratozva, így nem kell sokáig keresgélni.
  2. Hívjuk fel a közös képviselőt és pontosan mondjuk el a problémát.
  3. Amennyiben a közös képviselő éppen nem elérhető, hagyjunk neki üzenetet, azonban addig is hívjunk vízvezeték szerelőt, célszerűen olyan vállalkozást vagy szakembert aki dolgozott már az épületben, legjobb ha a faliújságról tájékozódunk. Este 10 után, hétvégén vagy ünnepnapokon nem könnyű megfelelő  és elérhető szakembert találni Miskolc vonzáskörzetében, azonban nem lehetetlen (Tipp: Fintor duguláselhárítás)
  4. Készítsünk fotókat a káreseményről, melyeket későbbiekben csatolni tudunk a közös képviselet ill. a biztosító felé is.
  5. Amennyiben a társasház fővezetékén (függőleges csővezeték) történt a csőtörés azt a társasháznak kell kifizetnie, de ha a olyan vezeték, mely a lakáshoz tartozik (vízszintes vezeték) akkor azt a lakás tulajdonosának szükséges rendeznie.
  6. Amennyiben van biztosításunk jelentsük be a kárt 48 órán belül a biztosítónak. Ez történhet emailben, vagy telefonon is. Ha nincs saját lakásbiztosításunk akkor a társasház biztosítására is tehetünk kárbejelentést, amennyiben teljeskörű épületbiztosítással rendelkezik az épület.  A kötvényszámot ill. a kárbejelentéshez szükséges adatokat kifüggesztve találjuk legtöbb esetben a faliújságon, ennek hiányában a közös képviselet ad információt.

Célszerű a lakásfelújításkor a csempékből, padlólapokból és színes festékekből félretenni, mert a helyreállítási munkálatoknál szükség lehet rá. A strangvezetékek elburkolása is okozhat nehézséget egy csőtörés megállapításánál, szerencsére a mai technikai eszközök lehetővé teszik, hogy bontás nélkül feltárjuk a hibákat, azonban a munkavégzés helyét minden esetben szabaddá kell tenni.

További cikkeink: