Hogyan szerelhető klíma társasházi homlokzatra, milyen engedélyhez kötött?

2019.04.23

Az egyre forróbb nyári időjárások enyhítésére egyre többen választanak otthonukba split (osztott) klímaberendezéseket, melyek egy beltéri és egy kültéri egységből állnak. Fontos azonban tudni, hogy milyen engedélyek szükségesek a légkondicionáló készülék telepítéséhez, ugyanis komoly szankciókat vonhat maga után a szabályok nem betartása.

Nézzük azokat az eseteket, amikor nem kell engedély:

Kültéri egység nélküli klímaberendezést vásárol, az érvényben lévő 312/2012. (XI. 8.) kormányrendelet értelmében a split klímakészülékek felszereléséhez nem kell építési engedély, csak akkor, ha a klimatizálás kiépítése során az épület tartószerkezetét, illetve tartószerkezeti elemeit megváltoztatják, átalakítják, kicserélik vagy megerősítik.

Ha Ön társasházban él, a homlokzaton a lakókkal közösen egyeztetve helyezheti el a klíma külső egységét - mindezt 2008 óta teheti meg -, ám néhány szabály betartásával:

  • az épület és homlokzat sérülése nélkül
  • a környezet szennyezése nélkül
  • ártalmas mértékű páralecsapódás nélkül

Mikor kell engedélyt kérnie és hova kell fordulnia?

A fentiek kivételével minden esetben építési engedély köteles a klíma egység kültéri elhelyezése.

Más szabályok vonatkoznak azokra a személyekre, akik társasházban élnek és szeretnének klímát vásárolni, illetve elhelyezni. Nekik a következőkre kell ügyelniük:

Értelemszerűen minden klímabeszerelésnél építési engedély kell, kivéve az első bejegyzésben felsoroltakat, továbbá a Társasházi törvény (2003. évi CXXXIII.) erre vonatkozó paragrafusát köteles betartani, illetve az adott társasház szervezeti-működési szabályzatát, amennyiben közös tulajdonban lévő helyen - külső fal, homlokzat - szeretné elhelyezni a klíma külső egységét, úgy a Társasházi törvény 21. § (1) pontja a mérvadó: "Az építtető tulajdonostárs a lakásában tervezett olyan építkezés megkezdéséhez, amely... az alapító okiratban közös tulajdonként megjelölt... közös épületrész, épület berendezés műszaki állapotának megváltozásával jár együtt, ... köteles az ilyen munkával közvetlenül érintett tulajdonostársak tulajdoni hányada szerinti legalább kétharmadának írásbeli hozzájáruló nyilatkozatát beszerezni. 

Forrás: https://shop.klimaglobal.hu

Gyakran ismételt kérdések között a THT fórumon az alábbiakat olvashatjuk:

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.Kérdés

A társasház egyik lakója már előzetesen megbeszélte a szomszédokkal, hogy klímát szeretne beszereltetni, és megkérdezte őket, hogy nekik van-e kifogásuk ellene. A szomszédok nyilatkoztak szóban, hogy részükről rendben.

Most viszont, hogy a klíma felszerelésre került, szóltak a lakónak, hogy mégsem tetszik nekik, és kifogásokat soroltak fel. 


Mi a teendő ebben az esetben?

Válasz
A klíma felszerelése "nem a saját lakásban" történő munkálatnak minősül, mivel a kültéri egységet a közös tulajdonban lévő külső homlokzatra szerelik fel. A törvény szerint a felszerelés előtt ki kell kérni a tulajdonosok hozzájárulását, és a közvetlenül érintett szomszédoknak - alatta, felette és mellette lévő lakásokra vonatkozóan - legalább a 2/3-nak azzal egyet kell érteni.

A legfontosabb viszont, hogy a klíma felszerelése előtt a közös képviseletnek le kell adni egy tervrajzot, amely bemutatja, hogy hová kívánják elhelyezni, és főleg, hogy a kondenzvizet milyen módon és merre fogják elvezetni. Szükséges bejelenteni azt is, hogy milyen típusú klímát szerelnek fel, és az milyen decibellel (hangerő) működik.

Jelen esetben - ha nem volt meg az előzetes jóváhagyás - a szomszédok birtokháborítás miatt feljelentést tehetnek a helyi önkormányzat jegyzőjénél, és kérhetik az eredeti állapot helyreállítását.

Klímával kapcsolatos szabályozások:

1.) Nem kell építési engedély a felszereléséhez, ha nem jár együtt a homlokzat vagy az épület tartószerkezetének megváltoztatásával: 312/2012. (XI.8.) Korm. rendelet 1. számú melléklet 23. pontja, illetve ha az épület örökségvédelmi nyilvántartásban szerepel, akkor engedélyt kell kérni rá

2.) Nem helyezhető el légaknába, légudvarba a 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet 70. § (8) bekezdése alapján

3.) Társasházi törvény 21. § (1) bekezdése értelmében a közös tulajdont érintő építkezés - klíma felszerelés - esetén a közvetlenül érintett szomszédok írásbeli (legalább kétharmados arányú) nyilatkozata szükséges (mellette, alatta, felette)

4.) SZMSZ-ben külön meg lehet határozni, hogy milyen feltételekkel és melyik falra történő felszerelést engedélyezik, de mindenképpen be kell kérni tervrajzot, hogy pl. a kondenzvíz elvezetését hogyan oldják meg, mert az nem károsíthatja a közös tulajdonban lévő vakolatot és nem csöpöghet le a falon, vagy a járókelőkre

Forrás: https://www.tht.hu